De dochter des huizes is verzot op (zachte) speculaas. Zo van die met amandeltjes in, zoals je ze wel eens bij de bakker koopt. Vandaag weeral een regenachtige dag, dus gingen wij maar aan de bak. We probeerden een receptje uit dat we via via gekregen hebben.
Een succes-recept! Deze speculaas is echt over-heerlijk!!!!!!! Let wel, het gaat hier om de zachte, malse versie! En het receptje is héél simpel! Volgens recept moet het deeg een nachtje rusten, maar dat den wij niet (de dochter had zoveel geduld niet).
Nodig:
1/2 kg zelfrijzende bloem 250 g kandijsuiker
100 g fijne suiker 250 g Alpro soya boter
2 eieren
1/2 koffielepel kaneel 1/2 flesje amandelessence
100 g geschaafde amandelen
Alles goed onder elkaar mengen in een grote kom en laten rusten tot 's anderendaags. De volgende dag weer eens goed kneden. Bolletjes rollen van het deeg en op een met bakpapier beklede ovenplaat leggen. 15 a 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200° C.
Hier ook een fan van de zachte speculaas. Dus heel erg bedankt om het receptje te posten!
BeantwoordenVerwijderenkan je geloven dat ik nog nooit zachte speculaas at!
BeantwoordenVerwijderenHier is de mama zot van speculaas! In alle vormen dus ik ga dit receptje zeker een keer uitproberen!
BeantwoordenVerwijderenFerm, jammer zijn wij hier allebei geen speculaas eters, maar het maken op zich is al plezant, hè!
BeantwoordenVerwijderenHmmm! Het water komt mij al in de mond.
BeantwoordenVerwijderen@ Dorien: moet je zeker eens uit-proberen!
BeantwoordenVerwijderen@ Soraya: Yane is echt verlekkerd op die zachte speculaas. En ik moet eerlijkheidshalve toegeven, deze is echt wel héél lekker!
@ Mlle Belle: Moet je zeker doen! Want deze is verrukkelijk!
@ Els: idd. het bakken op zich is al een belevenis. En het deeg proeven!
@ Eva-tje: er zijn er nog paar over...
Valentine wou gisteren koekjes bakken, maar ik had er geen zin in.
BeantwoordenVerwijderenmss kunnen we dit eens doen. Ik heb wel geen amandeltjes is huis en heb geen idee wat maagzout is.
Haha, Soraya! Grappig! Yane vroeg gisteren net hetzelfde. Ze wil dan koekjes bakken, maar eet er geen. Deze speculaas wel daarentegen!
BeantwoordenVerwijderenDe amandeltjes kan je gerust weglaten en ik denk het maagzout ook. Die waar ik 't receptje van kreeg deed 't ook zonder maagzout.
Ik weet eigenlijk ook niet juist wat 't is. Maar tis iets wit poederachtig. Ik had 't ook niet in huis, ben 't gaan lenen bij mijn ma.
Leuk en lekker!
BeantwoordenVerwijderenEn inderdaad wat moet een mens doen met zo'n weer!
Hmmm lekker!
BeantwoordenVerwijderenZiet er lekker uit! Ik kijk al bijna uit naar Sinterklaas, het weer past er ook wel bij ;-)
BeantwoordenVerwijderenwauw zelf dat zeker eens proberen!
BeantwoordenVerwijdereninderdaad voor recepten die een dag moet rusten is er meestal geen geduld!
BeantwoordenVerwijderenBewaar jij de koekjes in een doosje als ze afgekoeld zijn?
BeantwoordenVerwijderenJa, ik deed ze in een plastiek doosje met deksel.
BeantwoordenVerwijderenEn ze zijn vandaag nog lekkerder. G. heeft daarnet 3 stuks ineens opgegeten (en die anders zelden zoetigheid).
Wij maakten ze zonet, maar bij ons zijn die wel redelijk krokant. Valentine maakte wel heel kleine bolletjes! mss ligt het daar aan! Ze zijn wel superlekker hoor!
BeantwoordenVerwijderenAmai, jij bent snel! Een heerlijke geur in huis?
BeantwoordenVerwijderenWij maakten redelijk dikke bollen. Eigenlijk iets te dik (we hebben grote koeken).
Bij ons waren die eerst ook een beetje krokant. Maar ze worden zacht. Allee, zo ging 't hier toch!
ik heb ooit de tip van een vriend/bakker gekregen: ipv 250 kandijsuiker neem je 125 kandij en 125 kindjessuiker/bleke suiker . Op die manier zijn de speculozen minder donker en beter van smaak!!!! (dat is getest en super goed gekeurd!)
BeantwoordenVerwijderenmmmm lekker!
BeantwoordenVerwijderenzeg, ik zag je berichtje op mijn blog ... ik heb knopen besteld van deze verkoper op marktplaats: http://verkopers.marktplaats.nl/212367 ... wie weet vind je er iets naar je zin tussen!
Speculaas is altijd lekker, in hartje zomer of in putteke winter, maakt niet uit. Een tip: ik gebruik de 'ijscremetang' om mijn bolletjes deeg af te meten. Dan heb ik altijd de juiste maat van koek. En inderdaad maagzout (natriumbicarbonaat) heb je niet nodig als je zelfrijzend bakmeel gebruikt.
BeantwoordenVerwijderen@ Fien: dat wist ik niet. Ga ik ook eens proberen! Bedankt voor de tip!
BeantwoordenVerwijderen@ Saskia: heel erg bedankt voor de link. Ik ga dadelijk eens kijken.
@ Josine: maagzout dient dus om te rijzen? Ik dacht dat 't eerder iets met smaaktoevoeging te maken zou hebben. Oeps, en wij gebruikten zelfr. bloem EN maagzout. Weer wat bijgeleerd!
Hmm, doe me denken aan die beertjes speculaaskoeken! En wat een handige tips hier ...
BeantwoordenVerwijderenGaan we morgen direct proberen ! Dank je voor het recept !
BeantwoordenVerwijderenHIj was superlekker! We hebben een speculaasje van jullie geproefd bij oma en opa!
BeantwoordenVerwijderengroetjes,
Katrien, Jochen, Fien en Kaat
Mercikes!
BeantwoordenVerwijderenHad ik dat geweten. We hadden er nog...
allez, dan kan yane de sint gaan helpen bakken tegen 6 december
BeantwoordenVerwijderen@ Sabje: dat zei Yane ook. Dat ze eigenlijk Sinterklaas zijn werk aan 't doen was. Opa was daarstraks hier en vroeg of er nog speculaas was... Maar noppes: alles op! We zullen er in 't weekend nog eens moeten bakken....
BeantwoordenVerwijderen